jesteśmy dostępni



KLAUZULA INFORMACYJNA


Zapewnienie prywatności naszym użytkownikom to dla nas priorytet, dlatego dbamy o to, by Twoje dane były u nas bezpieczne. Chodzi o dane osobowe i dane zapisywane w plikach cookies i pochodnych technologiach, które zbieramy gdy dokonujesz rezerwacji imprezy turystycznej czy korzystasz z serwisów internetowych należących do Aero.pl Sp. z o.o. Aby dowiedzieć się, na jakich zasadach będą przetwarzane Twoje dane, zapoznaj się z poniższą klauzulą informacyjną.


1. ADMINISTRATOR DANYCH OSOBOWYCH

Administratorem podanych przez Ciebie danych osobowych na etapie poszukiwania imprezy turystycznej jest Aero.pl Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu, kod pocztowy 53-238, ul. Ostrowskiego 9. W związku z zawarciem i realizacją umowy przewozu lotniczego administratorem podanych przez Ciebie danych osobowych zostanie przewoźnik, z którym zawrzesz umowę. W związku z zawarciem i realizacją umowy ubezpieczenia podróżnego administratorem podanych przez Ciebie danych osobowych zostanie Ubezpieczyciel, z którym zawrzesz umowę. Aero.pl Sp. z o.o. będzie wtedy podmiotem przetwarzającym podane przez Ciebie dane osobowe w imieniu organizatora turystyki oraz w imieniu Ubezpieczyciela. Niezależnie od powyższego Aero.pl Sp. z o.o. jest administratorem podanych przez Ciebie niezbędnych danych osobowych w celu promocji oferowanych usług w ramach prawnie uzasadnionego interesu administratora danych.


2. OSOBA ODPOWIEDZIALANA

W Aero.pl Sp. z o.o. wyznaczona została osoba do wykonywania zadań dotyczących zapewnienia przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych, z którą można się skontaktować poprzez email: ado@aero.pl. Na Twoje pytania odpowie najszybciej jak to możliwe, maksymalnie w ciągu 30 dni.


3. CEL I PODSTAWA PRAWNA PRZETWARZANIA DANYCH

Podane przez Ciebie dane osobowe będziemy przetwarzać:

a) w celu umożliwienia zawarcia, a następnie realizacji: umowy o udział w imprezie turystycznej z organizatorem turystyki oraz umowy ubezpieczenia podróżnego z Ubezpieczycielem, a także w ramach prawnie uzasadnionego interesu administratora danych w celu opieki około obsługowej i kontaktu w sprawach związanych z rezerwowanym za naszym pośrednictwem lotem - na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b i lit. f ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (zwane dalej jako: „RODO”),

b) w celu promocji oferowanych przez nas usług, jeśli wyrazisz chęć otrzymywania od nas informacji handlowych, a także w celu poznania Twoich preferencji, w ramach prawnie uzasadnionego interesu administratora danych. Dzięki temu będziemy mogli dopasować usługi i dostarczane Ci treści do Twoich oczekiwań. Wysoka jakość jest naszym priorytetem, dlatego po wykonaniu danej usługi możemy kierować do Ciebie krótkie ankiety lub prośby o wydanie opinii, abyś mógł poinformować nas, co jeszcze możemy zrobić lepiej. Zapewniamy, że ankiety i prośby o opinie będziemy wysyłać z taką częstotliwością i w taki sposób, aby nie naruszały one Twojego prawa do prywatności - na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b i lit. f rozporządzenia RODO,

c) w celu prowadzenia ksiąg rachunkowych oraz rozliczeń zawartych za naszym pośrednictwem przewozu lotniczego oraz umowy ubezpieczenia podróżnego, a także innych umów zawartych z nami - art. 6 ust.1 lit. c RODO,

d) w ramach prawnie uzasadnionego interesu administratora danych w celu obrony naszych praw i dochodzenia roszczeń z tytułu prowadzonej przez nas działalności gospodarczej, co może wiązać się z koniecznością przetwarzania danych osobowych w tym celu - na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b i lit. f rozporządzenia RODO.


4. ODBIORCY DANYCH

Dbanie o poufność Twoich danych jest dla nas priorytetem. Z uwagi na konieczność zapewnienia odpowiedniej organizacji np. w zakresie infrastruktury technicznej, informatycznej czy w bieżących sprawach naszej działalności, dostęp do podanych przez Ciebie danych osobowych mogą mieć następujący odbiorcy danych:

a) Nasi upoważnieni pracownicy.

b) Usługodawcy, którym w drodze umowy powierzono przetwarzanie Danych Osobowych na potrzeby realizacji świadczonych przez nas i dla nas usług. Są to w szczególności podmioty (oraz ich upoważnieni pracownicy) świadczące usługi IT i techniczne, usługi z zakresu badań, analiz i statystyk, podmioty organizujące akcje marketingowe. Podmioty te działają na nasze zlecenie w zakresie niezbędnym do prawidłowego wykonania powierzonych im usług.

c) Podmioty uprawnione do otrzymania Danych Osobowych na podstawie przepisów prawa.

d) Dostawcy usług zaopatrujący nas w rozwiązania techniczne, organizacyjne oraz związane z zarządzeniem naszą firmą (w szczególności firmy kurierskie i pocztowe).

e) Dostawcy usług prawnych i doradczych oraz wspierający nas w dochodzeniu należnych roszczeń oraz obrony naszych praw (w szczególności kancelarie prawne, podatkowe, firmy windykacyjne).

f) Przewoźnicy, pośrednicy, firmy ubezpieczeniowe, z którymi mamy zawarte umowy agencyjne, umowy pośrednictwa w sprzedaży produktów i/lub świadczeniu usług, w zakresie niezbędnym do prawidłowego wykonania łączących nas umów lub umów zawartych za naszym pośrednictwem.


5. CZAS PRZECHOWYWANIA DANYCH

Czas, przez jaki będziemy przechowywać Twoje dane, zależy od tego, w jakim celu je przetwarzamy:

a) W przypadku przetwarzania danych w celu, o którym mowa w punkcie 3 lit. a i d (w celu zawarcia i realizacji umowy przewozu lotniczego oraz obrony naszych praw i dochodzenia roszczeń z tytułu prowadzonej przez nas działalności gospodarczej), możemy przechowywać podane przez Ciebie dane osobowe w zakresie niezbędnym dla dochodzenia roszczeń oraz obrony naszych praw. Czas przechowywania wynika z przepisów prawa, w szczególności kodeksu cywilnego.

b) W przypadku przetwarzania danych w celu, o którym mowa w punkcie 3 lit. b (w celu promocji oferowanych przez nas usług i poznania Twoich preferencji) podane przez Ciebie dane osobowe będziemy przetwarzać tak długo, jak długo będziesz korzystał z naszych usług. W każdym momencie możesz w szybki i łatwy sposób - poprzez formularz dostępny na stronie internetowej: www.aero.pl/daneosobowe lub linki „wypisz się” zawarte w wysyłanych do Ciebie wiadomościach (np. Newsletter) zgłosić nam, iż nie chcesz otrzymywać od nas takich treści. Wówczas zaprzestaniemy ich wysyłki zgodnie z Twoim żądaniem.

c) W przypadku przetwarzania danych w celu, o którym mowa w punkcie 3 lit. c (dla celów podatkowych i rachunkowych), możemy przechowywać podane przez Ciebie dane w zakresie i przez okres wymagany przepisami prawa – 5 lat licząc od początku roku następującego po roku obrotowym, którego dane dotyczą?, a także po zakończeniu świadczenia usług w zakresie i przez czas niezbędny do rozliczenia umowy.

Po upływie wyżej wymienionych okresów podane przez Ciebie dane osobowe są usuwane lub poddawane anonimizacji.


6. MOŻESZ ZARZĄDZAĆ SWOIMI DANYMI

W dowolnym momencie masz prawo do żądania od nas: dostępu do Twoich danych osobowych, sprostowania, usunięcia, ograniczenia ich przetwarzania, wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania na mocy usprawiedliwionego interesu administratora danych (art. 6 ust. 1 lit. f RODO) lub do celów statystycznych (art. 89 ust. 1 RODO) z przyczyn związanych z Twoją szczególną sytuacją, a także wobec przetwarzania do celów marketingu bezpośredniego oraz prawo do przenoszenia danych. Jako osoba składająca wniosek lub zadanie dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych, możesz zostać poproszona przez nas o odpowiedź; na kilka pytań związanych z Twoimi danymi osobowymi, które umożliwią nam weryfikację Twojej tożsamości.


7. TWOJE PRAWA

Masz prawo do wniesienia skargi do PUODO (Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych), jeśli uważasz i potrafisz uzasadnić, że Twoje dane osobowe przetwarzamy niezgodnie z ogólnym Rozporządzeniem o Ochronie Danych Osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 roku (RODO).


8. DOBROWOLNOŚC PODANIA DANYCH

Nie obligujemy Cię do przekazania nam swoich danych osobowych. Przekazujesz je dobrowolnie, pamiętaj jednak, że jest to niezbędne, abyśmy mogli pośredniczyć w zawarciu przez Ciebie umowy przewozu lotniczego z przewoźnikiem czy umowy ubezpieczenia podróżnego z Ubezpieczycielem oraz, jeśli wyrazisz taką chęć, przesyłać Ci nasz: np. Newsletter lub inne świadczone przez nas usługi drogą elektroniczną, a także kontaktować się z Tobą telefonicznie.


9. PROFILOWANIE I AUTOMATYZACJA

Twoje dane będą przetwarzane przez nas w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania, jednak decyzje wiążące nie będą zautomatyzowane. Oznacza to, że informacje, które otrzymasz od nas np. w Newsletterze lub treści, które pokazujemy Ci na naszej stronie i w wyświetlanych reklamach, mogą być powiązane z tym, w jaki sposób korzystałeś z serwisu www.aero.pl (na przykład z wycieczkami, które obejrzałeś czy preferencjami, które wybrałeś w wyszukiwarce). Dzięki temu będziemy mogli lepiej dopasować treść naszych usług świadczonych drogą elektroniczną do Twoich preferencji, potrzeb i zainteresowań. Więcej szczegółów na temat profilowania znajdziesz w zakładce Polityka prywatności.


Niniejsza klauzula informacyjna obowiązuje od dnia 25.05.2018


W celu żądania od nas dostępu do Twoich danych osobowych, sprostowania, usunięcia,
ograniczenia ich przetwarzania, wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania napisz do nas:

ADO@aero.pl